Przejdź do treści

Dieta przed/po transferze zarodka – co jeść, aby zwiększyć szansę na sukces?

Dbanie o prawidłowe odżywianie najlepiej zacząć jak najwcześniej. – fot. Canva

Decydujesz się na procedurę in vitro. Chcesz wykorzystać wszystkie możliwe środki, aby zwiększyć szansę na udany transfer. Wiesz, jak ważne jest prawidłowe odżywianie. W końcu twój organizmu po udanym zapłodnieniu zostanie domem dla dziecka. Co powinnaś jeść teraz, a co zaraz przed i po transferze? Odpowiedzi w artykule.

Zapisz się do newslettera

Dbanie o prawidłowe odżywianie najlepiej zacząć jak najwcześniej. Najpóźniej 3 miesiące przed planowaną procedurą in vitro, gdyż tyle mniej więcej czasu trwa przygotowanie komórek jajowych do owulacji i dojrzewanie plemników.

Zobacz też: Co warto jeść, a co nie powinno znaleźć się w diecie przed i po transferze?

Dieta przed transferem

Magdalena Czyrynda-Koleda, dietetyk, specjalista ds. żywienia w Centrum Płodności FertiMedica, zaleca przede wszystkim wyregulowanie masy ciała.

Zgodnie z badaniami, jednym z ważniejszych czynników zwiększających szanse powodzenia zapłodnienia pozaustrojowego, jest prawidłowa masa ciała przyszłej mamy. Kobiety z BMI mieszczącym się w normie (18,5-24,9) miały około 43% szans na powodzenie.

Dietetyk podkreśla, że w jadłospisie należy zadbać o produkty o silnym działaniu przeciwutleniającym. Będą to między innymi rośliny strączkowe (niezwykle istotne, gdyż bogate w aminokwas L-argininę, który zwiększa ukrwienie narządów rodnych oraz ułatwia zagnieżdżenie się zarodka) oraz ryby, awokado, orzechy, oleje, oliwa, czarnuszka, brokuły, papryka, dynia, letnie owoce typu czarna porzeczka i jagoda, borówka, jeżyny czy malina.

Z kolei dr n.med. Patrycja Sodowska, ginekolog-położnik z kliniki leczenia niepłodności InviMed w Katowicach zaleca:

Należy ograniczyć kofeinę, laktozę, gluten, ostre przyprawy, cukry proste. Zaleca się spożywanie dużej ilości płynów (ok. 2 litry dziennie) oraz wysokobiałkową, dobrze zbilansowaną dietę”

Dieta po transferze

Zgodnie z wytycznymi w okresie transferu i po nim należy stosować dietę o zwiększonej ilości białka, średnio około 70g/dzień. Białko to, w jadłospisie powinno znajdować się pod postacią nabiału, ryb, jaj, małej ilości mięsa, ale również roślin strączkowych czy komosy ryżowej.

Należy pamiętać również także o płynach w ciągu dnia. Zalecana ilość to około 2 litrów na dzień, spożywanych najlepiej pod postacią wody średnozmineralizowanej.

Po transferze zaś należy dalej dbać o urozmaiconą dietę, jednak dodatkowo ze zwiększoną podażą żelaza. Należy jeść mięso czerwone, jednak w ograniczonych ilościach. Lepiej sięgać po jaja, ryby, ale także ciecierzycę, soczewicę, szpinak, pestki dyni, buraki, komosę ryżową czy kaszę gryczaną. Najlepiej w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C, która zwiększa przyswajalność wspomnianego składnika mineralnego.

Zobacz też: Dieta i in vitro – jak zwiększyć swoje szanse na powodzenie?

Na koniec ciekawostka – jaki owoc jest szczególnie często zalecany w diecie przy in vitro? Ananas. Bromelaina w nim zawarta zwiększa przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych oraz zwiększa ukrwienie narządów rodnych, także może wspomóc implantację zarodka.

Alina Windyga-Łapińska

Dziennikarka portalu In Vitro Online. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego.

Opalanie po transferze zarodka – czy jest bezpieczne?

Wszystko wskazuje na to, że lato do nas wróciło i zamierza przeciągnąć się na wrzesień. Wiele z nas chce się nacieszyć słońcem i naładować witaminą D, żeby starczyło nam jej na ciemne miesiące zimy. 

Zapisz się do newslettera

Dobrze jest pamiętać o tym, że leczenie niepłodności metodą in vitro może być przeciwwskazaniem do zażywania słonecznych kąpieli. Szczególnie uważać należy bezpośrednio po transferze zarodka.

Zobacz też: Po transferze: co wolno, czego nie? [FILM]

Opalanie po transferze zarodka

W zaleceniach klinik leczenia niepłodności znajdziemy informację, że po transferze zarodka należy zrezygnować z solarium i unikać słońca. Dlaczego?

  • promieniowanie UV obniża poziom kwasu foliowego, który jest bardzo ważny dla zdrowia kobiety i rozwijającego się płodu.
  • temperatura kobiety w ciąży jest podwyższona, ze względu na zmiany hormonalne i ogólne obciążenie organizmu. Szybciej się męczy, rozszerzające się pod wpływem ciepła naczynia krwionośne mogą powodować opuchliznę.
  •  zwiększona wrażliwość skóry kobiety w ciąży może prowadzić do powstawania przebarwień i pajączków.
  • pod wpływem nadmiernego przegrzania organizmu może dojść do niebezpiecznego krwawienia, które może zakończyć się poronieniem zarodka.
  • przebywanie w wysokich temperaturach w początkowej fazie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej na dalszym etapie ciąży – pokazują badania(link).

Słońce i wysoka temperatura może powodować nadmierne przeciążenie organizmu ciężarnej. Ta zasada stosuje się do wszystkich kobiet we wczesnej ciąży, jednak szczególnie uważać powinny Panie, które z różnych powodów miały problem z zajściem w ciążę i jej utrzymaniem. W takich sytuacjach ryzyko jest większe, przegrzanie organizmu może powodować poważniejsze konsekwencje.

Zobacz też: Najlepszy moment na transfer

Czego można się spodziewać po transferze?

Po transferze ciało kobiety może zachowywać się w niepokojący sposób. Po transferze mogą pojawić się bóle w podbrzuszu, po 6-10 dniach od transferu może wystąpić plamienie lub lekkie krwawienie. Objawy te nie muszą oznaczać niepowodzenia procedury. Często są pierwszym symptomem ciąży.

Dopiero wystąpienie obfitego krwawienia zwiastuje niepowodzenie. Żeby mieć pewność, wykonaj badanie poziomu  βHCG.

Redakcja In Vitro Online

Jedyny poradnikowy portal o in vitro.