Przejdź do treści

Historia in vitro – jak to wszystko się zaczęło?

historia in vitro
Fot yuriz/ 123RF

Droga do skutecznego leczenia in vitro była długa, kręta i trudna. Jednak dzięki odwadze, a także wytrwałości naukowców i lekarzy, technologia zapłodnienia pozaustrojowego in vitro stała się dla wielu par szansą na posiadanie upragnionego potomstwa. Jak wyglądały początki wspomnianej metody i kiedy na świecie pojawiło się pierwsze IVF Baby?

Zapisz się do newslettera

 Historia in vitro

  • W 1934 roku Dr Gregory Pincus po raz pierwszy zapłodnił w laboratorium jajo zwierzęcia – królika.
  • Wiosną 1944 roku Dr Pincus i technik laboratoryjny Miriam Menkin stworzyli warunki, w których możliwe było zapłodnienie jaja ludzkiego.
  • W 1951 roku Dr Landrum Shettles odtworzył w laboratorium zapłodnienie jaja, analogicznie do tego przeprowadzonego przez Dr. Pincusa. Zapłodnione jajo udało mu się „utrzymać” aż do szóstego dnia.
  • Pod koniec lat 60-tych XX wieku dr Robert Edwards i dr Patrick Steptoe wspólnie opracowali metodę zapłodnienia komórki jajowej przez plemnik poza organizmem kobiety. W 1972 roku byli już gotowi nieść pomoc niepłodnym parom – niestety, pierwsi pacjenci nie zostali rodzicami.
  • W listopadzie 1977 roku dr Edwards i dr Steptoe przeprowadzili pierwsze udane leczenie in vitro.
  • 25 lipca 1978 roku przyszło na świat pierwsze IVF Baby – dziewczynka, Louise Joy Brown, urodziła się w Anglii (jej młodsza siostra, Natalie, również urodziła się dzięki in vitro).
  • 14 stycznia 1979 roku urodziło się drugie dziecko, a pierwszy chłopak, poczęte dzięki in vitro – Alastair MacDonald.
  • 23 czerwca 1980 roku przychodzi na świat pierwsze w Australii dziecko poczęte dzięki omawianej metodzie.
  • 28 grudnia 1981 roku w Ameryce rodzi się pierwsze IVF Baby.
  • W Polsce pierwsze dziecko poczęte metodą in vitro rodzi się 12 listopada 1987 roku – dziewczynka przyszła na świat w Białymstoku.

A po ponad trzydziestu latach od pierwszego IVF – w 2010 roku – Robert Edwards otrzymuje Nagrodę Nobla z dziedziny medycyny! O tej niesamowicie ważnej postaci więcej pisaliśmy tutaj: KLIK

Zobacz też: O „doktor” Miriam Menkin

Pierwsze dziecko poczęte dzięki in vitro

W 1975 roku, po wielu nieudanych próbach, dr Edwards i dr Steptoe, osiągnęli pierwszą udaną ciążę IVF.  Niestety, była to ciąża pozamaciczna i zakończyła się poronieniem.

Jednak dr Edwards i dr Steptoe nie poddali się, kontynuowali próby zapłodnienia pozaustrojowego in vitro. W listopadzie 1976 roku Lesley i John Brown, para która nie mogła mieć dzieci, spotkała się z dr. Steptoe, który przekonał ich, że w ich przypadku zapłodnienie in vitro może zakończyć się powodzeniem. Para nie zastanawiała się długo i  rozpoczęła leczenie.

10 listopada 1977 roku dr Steptoe, przy pomocy chirurgii laparoskopowej, pobrał jajeczka z jajników Lesley, które na szalce Petriego połączył z nasieniem Johna. Próba zakończyła się powodzeniem. Po dwóch dniach uzyskany zarodek przeniesiono do macicy Lesley. Sukces! 25 lipca 1978 roku, drogą cesarskiego cięcia, pojawiło się na świecie pierwsze IVF Baby. Dziś jest to już kilka milionów nowych istnień i tym samym kilka milionów powodów do radości dla ludzi, którzy być może w inny sposób nie mogliby zostać rodzicami.

Źródło: verywellfamily / chcemybycrodzicami.pl

Zobacz też: Rozwiewamy mity dotyczące in vitro! Czy wiesz, że…

Klaudia Kierzkowska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, miłośniczka podróży, teatru i włoskiej kuchni.

Dieta śródziemnomorska zwiększa szanse na skuteczne in vitro

dieta śródziemnomorska
Dbanie o prawidłowe odżywianie najlepiej zacząć jak najwcześniej. – fot. Canva

Nowe badania wykazały, że kobiety, które stosują dietę śródziemnomorską w ciągu sześciu miesięcy przed leczeniem wspomaganym mają znacznie większe szanse na zajście w ciążę. Dietetycy mówią też od dłuższego czasu, że ten rodzaj żywienia wspiera nasza witalność. 

Zapisz się do newslettera

Naukowcy zapytali kobiety o ich dietę przed poddaniem się zabiegowi zapłodnienia in vitro (IVF). Wyniki pozwoliły by stwierdzili, że te, które jadły więcej świeżych warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, ryb i oliwy z oliwek oraz mniej czerwonego mięsa, miały o 65-68% większe prawdopodobieństwo pomyślnej ciąży i porodu w porównaniu z kobietami, które najmniej przestrzegają diety śródziemnomorskiej.  

Dieta to podstawa 

Badanie, które zostało opublikowane w Human Reproduction, skupiło się na wzorcach żywieniowych, a nie na poszczególnych składnikach odżywczych, żywności lub grupach żywności. Oceniono dietę 244 kobiet za pomocą kwestionariusza częstotliwości spożywania pokarmów, kiedy zapisały się do Jedności Wspomaganego Poczęcia w Atenach w Grecji, na swój pierwszy zabieg zapłodnienia in vitro.  

W kwestionariuszu zapytano ich o to, jak często jedli określone grupy żywności w ciągu ostatnich sześciu miesięcy; wyniki dały kobietom punktację MedDiet, która wahała się od 0-55, z wyższymi wynikami wskazującymi na większe przestrzeganie diety śródziemnomorskiej. Kobiety były w wieku 22-41 lat i nie były otyłe (wskaźnik masy ciała poniżej 30 kg/m2).  

Zobacz też: In vitro z zamrożonych zarodków niesie ryzyko podwyższonego ciśnienia i zagraża zdrowiu?

Naukowcy, pod kierunkiem profesora nadzwyczajnego Nikosa Yiannakourisa z Wydziału Żywienia i Dietetyki Uniwersytetu Harokopio w Atenach, podzielili kobiety na trzy grupy w zależności od ich wyniku MedDiet. Pierwsza grupa miała wyniki od 18 do 30, druga od 31 do 35 a trzecia grupa zdobyła od 36 do 47 punktów. Okazało się, że w porównaniu z 86 kobietami z grupy o najwyższej punktacji, 79 kobiet z grupy o najniższej punktacji miało znacznie niższy odsetek ciąż (29% w porównaniu z 50%) i żywych urodzeń (26,6% w porównaniu z 48,8%).  

Kiedy naukowcy przyjrzeli się kobietom w wieku poniżej 35 lat, odkryli, że każda pięciopunktowa poprawa wyniku MedDiet wiązała się z około 2,7 razy większym prawdopodobieństwem zajścia w ciążę i porodu żywego.  

Ważnym przesłaniem z naszego badania jest to, że kobiety próbujące płodności powinny być zachęcane do zdrowej diety, takiej jak dieta śródziemnomorska, ponieważ większe przestrzeganie tego zdrowego wzorca żywieniowego może pomóc zwiększyć szanse na udaną ciążę i urodzenie żywego dziecka – wyjaśnia prof. Yiannakouris. – Należy zauważyć, że jeśli chodzi o poczęcie dziecka, dieta i styl życia są tak samo ważne dla mężczyzn jak dla kobiet. Wcześniejsze badania naszej grupy badawczej wśród męskich partnerów naszego badania sugerowały, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej może również pomagają poprawić jakość nasienia. Podsumowując, odkrycia te podkreślają znaczenie wpływu diety i jakości diety na płodność oraz wspierają korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na wyniki wspomaganego rozrodu – dodaje. 

Źródło: https://sciencedaily.com/ 

Zobacz też: Czynniki wpływające na powodzenie in vitro

  1. Dimitrios Karayiannis, Meropi D Kontogianni, Christina Mendorou, Minas Mastrominas, Nikos Yiannakouris. Adherence to the Mediterranean diet and IVF success rate among non-obese women attempting fertilityHuman Reproduction, 2018; DOI: 10.1093/humrep/dey003
  2. Dimitrios Karayiannis, Meropi D. Kontogianni, Christina Mendorou, Lygeri Douka, Minas Mastrominas, Nikos Yiannakouris. Association between adherence to the Mediterranean diet and semen quality parameters in male partners of couples attempting fertilityHuman Reproduction, 2016; DOI: 10.1093/humrep/dew288

Czynniki wpływające na powodzenie in vitro

powodzenie in vitro
fot. 123rf.com

In vitro, czyli wspomagana technika rozrodu, od dziesiątek lat z powodzeniem stosowana jest na całym świecie. Dla wielu par to właśnie zapłodnienie pozaustrojowe jest jedyną szansą na posiadanie potomstwa. Jak zatem zwiększyć szansę na powodzenie in vitro? Oto czynniki mające istotny wpływ.

Zapisz się do newslettera

Czynniki wpływające na powodzenie IVF

Wiek kobiety

Niestety, wraz z upływem lat (w przypadku kobiet) szanse na powodzenie in vitro maleją. Jednak w przypadku, gdy kobieta zdecyduje się na wykorzystanie oocytów dawcy (komórek dających początek komórce jajowej), wpływ wspomnianego czynnika jest znikomy.

Niepłodność męska

Kobiety, których mężczyźni są bezpłodni, są na ogół młodsze i mają lepszą jakość oocytów w porównaniu z kobietami zmagającymi się z innymi przyczynami niepłodności. Powoduje to wyższy wskaźnik ciąż i żywych urodzeń.

Niepowodzenie zapłodnienia

Słabe lub nieudane zapłodnienie, w którym zapłodniono mniej niż 20 proc. oocytów, wiąże się z następującymi czynnikami:

  • niepłodnością pierwotną,
  • niepłodnością czynnika męskiego,
  • mniejszą liczba pobranych oocytów.

Brak rozwoju embrionalnego

W przypadku od 4 do 5 proc. kobiet, zarodki z zapłodnionych oocytów nie rozwijają się.

Niepowodzenie implantacji

Po rozwoju i implantacji embrionu, aż w około 60 proc. przypadków nie dochodzi do poczęcia. Na niepowodzenie implantacji ma wpływ:

  • wiek kobiety,
  • implantacja więcej niż dwóch zarodków,
  • niepłodność pierwotna,
  • niski wskaźnik odzyskiwania oocytów,
  • niski wskaźnik wykorzystania zarodków.

Zobacz też: Szczepienie na COVID-19 nie ma negatywnego wpływu na nasienie

Niski wskaźnik żywych urodzeń

Na niski wskaźnik żywych urodzeń po transferze zarodków ma wpływ:

  • wiek kobiety,
  • transfer tylko jednego zarodka,
  • niski wskaźnik odzyskiwania oocytów,
  • choroby jajowodów, a dokładniej szkodliwy wpływ wydzielanego płynu nagromadzonego w jajowodzie. Stwierdzono, że salpingektomia podwaja wskaźnik ciąż po zapłodnieniu in vitro.

Niestety, tylko 32 proc. cykli in vitro kończy się żywym porodem, co dowodzi, że większość prób poczęcia za pomocą zapłodnienia pozaustrojowego nadal kończy się niepowodzeniem.

Stosowanie docytoplazmatycznych iniekcji plemników (ICSI)

W nowoczesnej technologii wspomaganego rozrodu, docytoplazmatyczne wstrzyknięcie nasienia (ICSI) stosowane jest rutynowo w większości przypadków IVF i dotyczy ponad połowy wszystkich pacjentów. Dlatego dane dotyczące wyników IVF obejmują również dane ICSI. Stwierdzono jednak, że docytoplazmatyczne wstrzyknięcie nasienia zwiększa wskaźnik żywych urodzeń, wówczas gdy jest stosowane u kobiet ze słabymi oocytami. Tym samym skuteczność ICSI jest zdecydowanie mniejsza, gdy para zmaga się z niepłodnością spowodowaną czynnikiem męskim.

Źródło: News Medical

Zobacz też: In vitro z zamrożonych zarodków niesie ryzyko podwyższonego ciśnienia i zagraża zdrowiu?

 

Klaudia Kierzkowska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego, miłośniczka podróży, teatru i włoskiej kuchni.